Behuizing

Een cavia heeft als belangrijkste een tochtvrije plek nodig. Bij mij wonen de cavia’s binnen in een aparte kamer samen met de kuikens uit de broedmachine Een cavia kan ook buiten wonen mits ze bij vorst goed beschermd staan.

Ik heb een caviaflat (grotendeels IKEA onderdelen IVAR en SAMLA) die ik kan verstellen in alle mogelijkheden die ik zou willen. Hij is drie bakken breed van 55x70 cm, aan elkaar te maken dmv bruggetjes en dus ook af te zetten in diverse afdelingen. En dat drie verdiepingen hoog. Ik geef eerlijk toe dat het niet mijn ontwerp is, maar van een fokster die ermee stopte en het op marktplaats zette. Ik heb haar idee nog verder uitgewerkt door ook nog in de bak een mogelijke afzetting te maken, zodat er ook twee maal 1 ½ bak gemaakt kan worden. Om de cavia’s niet uit de bak te laten springen zijn er nog twee latjes opgeschroefd, zodat de totale hoogte is 28 cm en daar komen ze echt niet overheen.

Sommige cavia’s staan ook al te wachten als het etenstijd, natuurlijk luid fluitend. Op Aafje na, die staat altijd te kijken als ze iemand hoort. Eigenlijk is zij een nieuwsgierig Aagje. Kortom een gezellige boel in de ‘piepkamer’.

 

De flessen hangen in metalen klemmen, die eigenlijk gebruikt worden om gereedschap aan de wand te plaatsen, maar in de grootste vorm past prima een waterfles. Een nadeel van de flat is dat je geen hooiruifjes kan ophangen maar daarom hangen er hooiballen, wat ook leuk speeltijd oplevert. Vooral de jonge dieren vinden het prachtig om die bal flink te laten slingeren.